Un tramvai numit dorinţă.

In jos

Un tramvai numit dorinţă.

Mesaj Scris de Seig Heil la data de Vin Iun 17, 2011 10:58 pmDoar trei cuvinte în care poţi descrie acest film.
Clasic. Epic. Inegalabil.

Un tramvai numit dorinţă este un film american, apărut în anul 1951. Este o adaptare cinematografică a piesei omonomime a dramaturgului american Tennessee Williams.
Filmul a fost regizat de Elia Kazan, care a regizat şi premiera teatrală a piesei, având în distribuţie actorii Marlon Brando (Stanley Kowalski), Vivien Leigh ( Blanche DuBois), Kim Hunter şi Karl Malden. Toţi actorii, exceptând-o pe Vivien Leigh - ce a înclocuit-o pe Jessica Tandy- au fost aleşi din distribuţia originală de pe Broadway.
În anul 1999, Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii. a denominat filmul ca fiind de o „importanţă culturală semnificativă”.
Ca atare, a fost selecţionat spre conservare în Registrul naţional de filme al Statelor Unite ale Americii.
____

Finalul Filmului

Cenzura timpului a pretins ca final al filmului excluderea scenei de cedare (similară unui viol) a lui Blanche în faţa lui Stanley prin înlocuirea cu ceva relativ comun, aşa cum ar fi părăsirea casei. De fapt, sfârşitul piesei este mult mai ambiguu, întrucât Stella provoacă deliberat condiţiile propice scenei finale, inclusiv acceptarea implicită a violului, prin plecarea sa de acasă cu bună ştiinţă şi lăsarea celor doi protagonişti, sora sa Blanche şi Stanley, singuri în casă.
_____

Chiar şi aşa, filmul a reuşit să cucereascsă numeroase premii, printre care:
Cel mai bun actor într-un rol secundar — Karl Malden
Cea mai bună actriţă într-un rol principal — Vivien Leigh
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar — Kim Hunter
Cel mai bun decor.

____

Despre film

Filmat in districtul francez al frumosului New Orleans si inspirat dupa piesa omonima a mult apreciatului tenesse Williams, filmul este saga lui Blanche DuBois, o femeie fragila, nevropata chiar, care-si cauta cu disperare un loc in aceasta lume despre care sa poata spune ca-i al ei. Exilata din orasul natal din cauza sacrilegiului de a fi sedus un baiat de 17 ani, Blanche explica confuz aparitia ei neasteptata in casa surorii ei Stella, care asteapta un copil si mai ales, a sotului acesteia, Stanley. Stanley, tipul barbatului mitocan si interasta numai de latura materiala a vietii, nu intelege tipul de ideologie al lui Blanche. El nu concepe dealtfel ca Blanche va sta pur si simplu in casa lui, fara sa aiba nici o contributie la cheltuielile case. Bineinteles ca greul il preia Stella, prinsa fara voia ei la mijloc. Cand Mitch – un jucator de carti, priten bun al lui Stanley- intra in scena, Blanche crede ca si-a gasit salvatorul. Mitch, la fel de singur si debusolat ca si ea, vede in Blanche intruchiparea rafinamentului si frumusetii feminine. Dar trecutul ei o urmareste si in acest colt de lume...

____


Vivien Leigh a avut de suferit după acest film. Suferind de dulbă personalitate, atât şi în film, cât şi în viaţa reală, ea s-a detaşat cu greu de personalitatea Blanchei DuBois, împrumutată din film.
După cum am mai citit şi m-am informat, am înţeles că filmul acesta a însemnat sfârşitul carierei lui Vivien.


Dacă cineva la văzut, care este părerea voastră despre el? Este un film bun sau nu ? Eu una, sinceră să fiu, consider că este foarte bun şi ca şi-a meritat premiile. :]

_____________________________________

I hate endings - good or bad.

Spoiler:I want to know what it is, this 'sin' they say I've committed.

Viaţa e ca o aruncare de zaruri, tragem să iasă şase-şase în fiecare zi.

Seig Heil
Membru Fidel
Membru Fidel

Mesaje : 20663
Data de inscriere : 09/01/2011
Varsta : 22
Mood If you want a thing done well, do it yourself.

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum